Friday, April 11, 2008

Stephen King

U proleće 1973. kada izdavačka kuca “Doubleday&Co.” prihvata roman “Keri” (Carrie), radja se najpopularniji pisac horor priča, koje nam i dan danas lede krv u žilama.

Naravno reč je o čuvenom Stivenu Kingu ili popularnije "King of the Horror". Nedugo zatim King stvara nezaboravni roman "Shining" (Isijavanje) za čiju se ekranizaciju odlučuje i čuveni Stenli Kjubrik. I tada nastaje priča koja sledi.

Na samom početku njihovog zajedničkog rada Stenli Kjubrik, dobro već poznat kao nemoguć i ekscentričan, koristi svaku moguću priliku da Kingu zagorčava život. Prepada ga pozivima kasno u noć, da ga pita za detalje o knjizi, šta je mislio kada je pisao određen deo, da li veruje u Boga i slične stvari. Mržnja i netrpeljivost koje traju sve do kraja zajedničkog rada dovode do konačnog prestanka komunikacije i King odlučuje da ne potpiše film.

U jednom intervju objašnjava zašto nije želeo da potpiše film i zašto je po ugovoru zadržao pravo da nakon Kjubrikove smrti uradi svoju verziju, i kaže:

"Karakter u mojoj knjizi je na početku povučen, miran i simpatičan čovek koji se polagano tokom filma , na samom kraju pretvara u potpunog ludaka. Ali vi čim vidite Džek Nikolsona na početku, vi odmah znate da je on lud!

Ne znam da li i vi imate isti utisak , ali za mene scena koju želim da prikažem je i više nego dovoljan dokaz. Lud ili ne, na početku ili na kraju, čovek je potpuni genije. Pa dakle:

"HERE'S JOHNNY"!!!

Autor teksta:
Pavlović Nenad






No comments: